fbpx
Tillbaka
Fler nyheter

Hej Elin Hallberg tidigare praktikant på Nimo

Hej Elin, student inom strategisk kommunikation som precis avslutat både sin praktikperiod på Nimo och examinerats från studierna på Jönköpings Universitet.   Hur har du upplevt din period på Nimo? – Det har varit otroligt lärorikt och kul men samtidigt intensivt. Det varit speciellt att inte kunna vara på plats i någon större utsträckning men […]

Läs vidare

Välkommen Jimmy Karlsson — ny innesäljare på Nimo

Som innesäljare har jag den dagliga kontakten med våra kunder. Jag tar emot order, hjälper dem vid frågor och gör mitt bästa för att hålla en god relation och hög servicegrad. Jag har även hand om vissa ekonomiska bitar så som fakturering.

Läs vidare

Så tvättar Sveriges energisnålaste familj

I familjen Hallströms radhus i Vallentuna finns inte mycket kvar från byggnadsåret 1968. När familjen flyttade in för tre år sedan påbörjades en ”Extreme ECO Makeover” med målsättningen att se hur klimatsmart och energisnålt en svensk barnfamilj kan leva, genom medvetna val av allt från inredning och byggnadsmaterial till produkter och levnadsvanor.

Anders Hallström, pappa i familjen, har länge arbetat med projektutveckling inom hållbart byggande. Under åren har han samlat på sig mycket kunskap om vilka miljövänliga och energismarta produkter och lösningar som finns på marknaden. Det väckte en tanke hos Anders om att totalrenovera ett gammalt hus så hållbart och energieffektivt som möjligt.

– Vi ser projektet både som en omfattande studie men också som en inspirationsguide för andra hur det är att renovera och göra om sitt hem för att leva mer hållbart.

Resultatet är Eco Now House, ett komplett ekohus där hållbarheten kommer först i alla rum, också självklart i tvättstugan.

– Renoveringen av tvättstugan utgick egentligen från samma huvudkrav som resten av huset – vi valde utrustning och inredning utifrån vad som drar minst energi. Sedan tillkommer vad som är skonsammast för kläderna eftersom tillverkning av kläder också är en stor energi- och miljöaspekt. Ju längre kläderna håller kvalitet, form och storlek desto mindre behöver vi köpa nytt.

36 kilo tvätt i veckan

Som en barnfamilj med tre aktiva barn blir det en hel del tvättning och torkning hemma hos familjen Hallström varje vecka. Anders uppskattar att han och hustrun Marie spenderar två till tre timmar i veckan i tvättstugan med fem till sex körda maskiner. En huvudregel är att varje maskin ska vara full, och att endast tvätta plagg som faktiskt är smutsiga.

– Varje gång tvättmaskinen sätts igång ska den vara fylld med sex kilo smutsig tvätt, så är det bara. Jag läste någon gång en studie som visade att endast sju procent av plaggen i en genomsnittlig svensk tvättkorg faktiskt är smutsiga. Det innebär en dubbel förlust eftersom varje tvättillfälle drar en hel del energi samtidigt som kläderna slits onödigt mycket.

Från föräldrarnas finkläder till barnens vinteroveraller och regnkläder. För en barnfamilj är variationen i tvättbehovet stor, och även hemma hos familjen Hallström brottas man med såväl tids- och utrymmesplats. Men att både ha torkskåp och torktumlare i arsenalen underlättar.

– Vi kör frotté och strumpor i torktumlaren, allt annat hängtorkas i torkskåpet eller utomhus under årets varma delar. Barnens vinteroveraller och vinterskor var en mardröm innan vi skaffade torkskåpet eftersom de sällan behöver tvättas men ofta behöver torkas.


Tillbyggnaden är byggd i helt återvinningsbara lättbetongblock med inbyggd isolering. Träfasaden är underhållsfri och Svanen-märkt, och stenplattorna har luftrenande egenskaper. Energifönster och energidörr. Sedumtaket (det gröna) har isolerande effekt på vintern, dränerande egenskaper vid regn, svalkar på sommaren och bidrar till biologisk mångfald.

Varje kWh räknas

I familjens tvättstuga hittar vi en tvättmaskin och torktumlare som båda har energimärkning A+++, som är den energieffektivaste klassen i det energimärkningsdirektiv som infördes 2010. I tvättstugan finns även ett värmepumpsdrivet torkskåp, som även det skulle ingå i A+++-klassen om torkskåp hade en sådan märkning. Torktumlaren köptes när familjen flyttade in, tvättmaskinen uppgraderades 2015, och torkskåpet gjorde tvättstugan fulltalig i samband med ECO-renoveringen.

Tidigare har Anders och Marie förknippat just torkskåp med förskolor och dagis, men argumentet ”du behöver inte ens sätta igång ett torkskåp för att få kläderna torra” vägde tungt.

– Vi valde att skaffa ett torkskåp under renoveringen dels beroende på att modellen har blivit fått pris av Energimyndigheten för energieffektivast torkmetod, men att det funkar även utan el är såklart en jackpot. Häng in tvätten under natten så gör du inte av med en enda watt.

Familjen Hallström mäter sin energiförbrukning i realtid genom en sensor som placeras på husets elmätare och skickar kontinuerlig information till Anders och Maries mobiltelefoner. De har även effektmätare på en del utvalda produkter för att se precis hur mycket energi var och en gör av med.

– Renoveringen var klar i början av november förra året så nu har vi bott i ett komplett ECO-hus i drygt ett halvår. Det är otroligt lärorikt att kombinera ett sånt här projekt med ett familjeliv med lagmatning, fotbollsträningar, tvättning och allt annat det innebär. Vi hoppas att det ska inspirera andra att göra mer och fler medvetna val i vardagen.