fbpx
Tillbaka
Fler nyheter

Oups! Här gick det visst fel…

En olycka kan komma plötsligt, och en röd strumpa kan skapa kaos. Här är några vanliga och ovanliga tvättmissar som svenska folket har delat med sig av, och som vi alla kan känna igen oss i.   Krympta kläder ”Ull tål inte värme särskilt bra och ska varken tvättas eller torkas varmt. Det vet kanske […]

Läs vidare

Klädernas livscykel

Varje klädesplagg gör ett avtryck på miljön och klimatet, från framtagning och tillverkning till distribution och användning. Stora miljövinster kan göras genom att förlänga klädernas livslängd.

Läs vidare

Så torkar du textilier i allergitider – både inne och ute

Pollen och avgaser ute. Damm och luftfuktighet inne. Att torka kläder allergifritt kan vara utmanade. Men det finns en enkel lösning på ekvationen.

Och därför är torkskåpet det mest allergivänliga och hållbara alternativet. Både ute och inne.

Stänger ute pollen och avgaser

I dag har uppåt 30 procent av den svenska befolkningen någon form av intolerans för pollen vilket gör det till en av de mest vanliga allergierna i landet. Under perioden maj-augusti går vi dessutom in den mest intensiva allergiperioden vilket kan resultera i att utomhusmiljöer innebär ständiga utmaningar för personer med allergiproblem.

När kläder, sängkläder eller mattor hängs på tork utomhus riskerar vi inte bara att fånga upp några av de hundratusentals pollenkornen utan även påverka hela inomhusmiljön när vi lägger in samma textilier i vår garderob.

Skyddar från damm och bibehåller luftkvaliteten inomhus

Även om många väljer att undvika pollenutsläpp genom torkning inomhus finns det fortfarande risker att tänka på för allergiker. Hud, dammpartiklar och håravfall från husdjur i kombination med bristfällig ventilation är bara några av de mest bidragande faktorer till varför vår inomhusmiljö flera gånger faktiskt är sämre än utomhus. Studier visar att majoriteten spenderar 90 procent av tiden just inomhus i form av antingen hem eller arbete.

Genom att torka kläder inomhus riskeras bland annat att luftkvaliteten försämras som dessutom kan leda till ökad luftfuktighet vilket i sin tur kan resultera i mögel, bakterietillväxt och kvalster vilket är grogrunden för ytterligare allergiska reaktioner.

Varje omgång med nytvättade kan innehålla uppåt flera liter vatten. Att torka kläder i till exempel vardagsrummet eller sovrummet kan därför många gånger vara precis lika kontraproduktivt som utomhus.

En ekvation som dock är enkel att lösa.

Tack vare torkskåp finns det nämligen alternativ. I samma sekund som kläder hängs in något av Nimos svensktillverkade torkskåp säkerställs samtidigt att både avgaser, pollenutsläpp och övriga luftföreningar stängs ute.

 

Läs mer om våra produkter