fbpx
Tillbaka
Fler nyheter

Nimos effektiviserar produktionen – ny laserskärarmaskin och hanterare installerad

Nimo miljoninvesterar i produktionen. Under hösten har företaget installerat en specialbeställd laserskärarmaskin, hanteringsmaskin samt helt ny programvara vilket innebär både ökad effektivitet samtidigt som fabriken har kunnat lägga tekniska grunden för framtiden. – Det här är en viktig del i vår ambition om att bygga en mer effektiv och automatiserad fabrik, säger Jonas Zachrisson produktionschef […]

Läs vidare

Forskaren krossar tio myter från tvättstugan

Mats Johansson är forskare och lärare på Textilhögskolan i Borås och vet allt om hur kläderna behandlas på bästa sätt. Han fick ta ställning till några vanliga föreställningar.

  • ”Kör alltid strumpor och underkläder i 60 grader, annars dör inte bakterierna.”

Falskt!

– Många bakterier dör inte vid 60 grader, det krävs både högre temperatur och längre tvätt-tid, vilket många textilier inte tål. Istället för att ta kål på bakterierna tar du kål på strumporna och förstör både textur och färg. Se till att vara noga med att följa tvättråden i dina plagg och anvisningarna på ditt tvättmedel istället.

  • “All torkning sliter på kläderna.”

Falskt!

– Torkskåp sliter inte på kläderna, det är ju bara luft som rör på sig. Torktumlaren däremot är en katastrof för kläderna. Den mekaniska bearbetningen i en tumlare sliter otroligt mycket på textilierna.

  • ”Sängkläder ska alltid tvättas i 90 grader.”

Falskt!

Helt vita sängkläder i bomull kan tvättas i 90 grader, med rätt tvättmedel, men färgade eller tryckta sängkläder tål inte att tvättas så varmt. Att tvätta för varmt kan vara lika dåligt, eller till och med sämre, som att tvätta för kallt. Enzymerna som finns i tvättmedel har störst effekt vid rätt temperatur och ph-värde, därför är det mycket viktigt att följa anvisningarna på paketet. En del tvättmedel är bra vid låga tvätt-temperaturer medan andra kräver höga temperaturer eftersom de innehåller någon form av blekmedel som du kanske vill ha till din vittvätt.

  • ”Tvättmedel som tvättmedel, det spelar väl ingen roll vilken sort!”

Falskt!

Att välja rätt sorts tvättmedel är viktigt eftersom de är bra på olika saker. I Sverige har vi högkoncentrerade tvättmedel som du bara behöver dosera ytterst lite av. De billigare importerade tvättmedlen är däremot väldigt utspädda, det finns till exempel flytande tvättmedel som består av 50 procent vatten, vilket är ganska meningslöst. Välj tvättmedel genom att läsa på förpackningen, inte genom att titta på prislappen. Dessutom är det otroligt lite av det vi tvättar som egentligen är smutsigt. I de flesta fall räcker det att skölja plagget, hänga ut och vädra. Ibland får man en fläck och då är det jättebra att kunna ta bort den, men det innebär ju inte att man behöver tvätta hela plagget.

  • ”Ju mer tvättmedel desto renare tvätt.”

Falskt!

– Tvättmedel idag är såpass koncentrerade att du behöver använda väldigt lite. Ju mer tvättmedel desto mer skum, och ju mer skum desto sämre tvättar det rent, eftersom det inte finns något vatten för smutsen att vandra över till. Det blir också svårt att skölja efteråt och sköljning, för att bli av med smuts och kemikalierester, är minst lika viktigt för en bra tvättprocess. Är du känslig kan det även vara viss risk för allergisk reaktion om inte tvättmedlet sköljs ut ordentligt ur plagget.

  • ”Släng in både kulörtvätt och vittvätt samtidigt i maskinen, det går lika bra att tvätta tillsammans.”

Falskt!

– Det spelar stor roll! Risken för missfärgning ökar, den vita tvätten kan snabbt bli grådaskig och färg kan ”blöda” från plagg till plagg. Dessutom har tvättmedlen olika sammansättning för att vara effektiva för olika saker. Vittvättmedel kan innehålla blekmedel och optiska vitmedel som bleker de färgade plaggen.

  • ”Sköljmedel motverkar att bakterier sätter sig i kläderna”.

Falskt!

Sköljmedel har ingen antibakteriell verkan. Dessutom är det inte bra för miljön eftersom den största delen av produkten hamnar direkt i avloppet.

  • ”Man måste tvätta träningskläder efter varje pass, speciellt sportbehån.”

Falskt!

– Vi lider av tvätthysteri i det här landet! ”Jag kan bara ha en träningskläder en gång eftersom jag har svettats i dem.” Efter ett tag kommer det att lukta, absolut, men man är ju inte ofräsch för att man är svettig, svett är ju ett värmeregleringssystem. Det finns studier som visar att vi tvättar alldeles för mycket, mindre än tio procent av det vi tvättar är smutsigt. Här kan det definitivt vara på sin plats att bara skölja upp plaggen i vatten och vädra mellan passen. Har plaggen blivit nersmutsade eller börjar lukta illa är det väl dags att tvätta.

  • ”T-shirtar är som underkläder, de ska tvättas varje gång man använt dem eftersom de är så nära kroppen.”

Falskt!

– De flesta människor i vårt land är antagligen renare än omgivande luft och de produkter som vi kommer i kontakt med. Att något är kroppsnära gör det definitivt inte smutsigare.

  • ”Svettiga träningskläder ska tvättas separat för att inte smutsa ner annan tvätt.”

Falskt!

– De smutsar absolut inte ner annan tvätt, däremot kan det vara bra att tvätta dem separat eftersom de oftast är av syntetfiber och inte tål höga temperaturer. Dessutom behöver de inte hög temperatur eller lång tvätt-tid för att bli rena.