fbpx
Tillbaka
Fler nyheter

Nimos effektiviserar produktionen – ny laserskärarmaskin och hanterare installerad

Nimo miljoninvesterar i produktionen. Under hösten har företaget installerat en specialbeställd laserskärarmaskin, hanteringsmaskin samt helt ny programvara vilket innebär både ökad effektivitet samtidigt som fabriken har kunnat lägga tekniska grunden för framtiden. – Det här är en viktig del i vår ambition om att bygga en mer effektiv och automatiserad fabrik, säger Jonas Zachrisson produktionschef […]

Läs vidare

En värld av textilier

De berömda tvätt- och torksymbolerna visar hur olika plagg ska tvättas och torkas. Men de berättar inte varför.

I den bästa av världar skulle det gå lätt att lasta in all smutstvätt i en maskin och trycka på start för att få rena och torra kläder. Tyvärr är det inte riktigt så enkelt. Förutom tork- och tvättmetod är det också nödvändigt att hålla koll på vilken typ av material du står inför att rengöra.
Olika material påverkas nämligen olika mycket beroende på hur de hanteras. Fel val av tvätt- och torkmetod riskerar att påverka plaggets hållbarhet, färg, storlek och utseende. Här går vi igenom de vanligaste textiltyperna, och hur var och en bör tvättas och torkas.

Fiberfakta

Kläder och textilier kan bestå av två olika typer av fibrer: naturfibrer och konstfibrer. Precis som namnen föreslår ligger skillnaden mellan de två i hur de framställs. Naturfibrer bildas i naturen medan konstfibrer framställs på konstgjord eller kemisk väg. Dessa två fiberfamiljer kan sedan delas upp i ett antal undergrupper. Naturfibrer kan antingen komma från djurriket, som ull och silke, eller från växtriket, som bomull och lin. Konstfibrer brukar delas upp i regenatfibrer som är gjorda av ett naturligt material, exempelvis cellulosa från gran eller bok, och syntetfibrer som framställs helt på kemisk väg, ofta av råolja.

 

Akryl
Akryl är en syntetisk fiber som ofta används i stickade plagg då det liknar ull. Tillverkning av akryl kräver mycket energi och kemikalier vilket gör att det är ett material med hög klimatpåverkan. Akryl är en formstabil fiber som tål att tvättas i 40 grader. Materialet skapar lätt statisk elektricitet, det kan motverkas genom att använda sköljmedel vid tvätt. Torktumling av akryl bör undvikas då plaggen kan bli deformerade och tappa elasticitet.

Bomull
Bomull är det allra vanligaste materialet som kläder tillverkas av. Bomullsbuskar som inte odlas ekologiskt besprutas med en hel del bekämpningsmedel, och de stora mängder vatten som krävs för att odla och tillverka bomull leder ofta till vattenbrist på de platser i världen där odlingen sker. Bomull är den textil som klarar högst temperaturer och är den enda som kan tvättas i 95 grader vid behov. Om materialet inte är krympt eller krympbehandlat riskerar plagget att dra ihop sig när det tvättas. Vita bomullsplagg kan tvättas i högre temperaturer med blekande tvättmedel vid extra svåra fläckar, men titta först så att plagget inte är en bomulls- och syntetblandning – syntet går nämligen inte att bleka eller färga.

Elastan
Elastan återfinns främst i plagg som behöver ha hög elasticitet, som sport- och badkläder. Det används alltid tillsammans med exempelvis bomull eller polyester för att ge plagg stretch. Elastan är känsligt för både värme och solljus. Materialet kan tvättas i upp till 60 grader, i vissa plagg står det dock 40 grader vilket då beror på att plaggets färg inte tål högre temperaturer. Eftersom elastan har väldigt låg fuktupptagningsförmåga torkar plaggen fort. Det tillsammans med värmekänsligheten gör att plaggen bör torkas utan värme.

Polyester
Polyester är den vanligaste syntetfibern och tillverkas ofta av råolja. Det absorberar inte
vatten lika bra som bomull vilket gör att det kan det vara svårare att få bort fläckar från polyesterplagg. Samtidigt gör materialets låga absorptionsförmåga att polyester sällan krymper. Fibrerna har också bra elasticitet vilket gör att det inte skrynklar. Eftersom
polyesterplagg har en slätare yta och sämre absorptionsförmåga än bomullsplagg får fläckar inte samma fäste på polyester. Men samtidigt tål polyester värme sämre än bomull och plaggen bör inte tvättas och torkas varmare än 40 grader.

Ylle och ull
Det finns flera olika typer av ull, men den absolut vanligaste är fårull. Ull är känsligt mot vissa alkalier i vanliga tvättmedel och därför finns särskilda ulltvättmedel. Ullplagg behöver dock inte tvättas särskilt ofta eftersom det naturliga fettet i ull, lanolin, håller smutsen borta och gör materialet självrengörande till viss del. Värme och mekanisk bearbetning i tvättmaskin eller torktumlare har stor negativ påverkan på ull. Det leder till så kallad fibervandring eller filtning då fibrerna rör sig mot tygets mitt och plagget krymper. Så tvättning av ull bör göras under 30 grader och med få plagg i maskinen. När det kommer till torkning mår ullplagg bäst av att formas och torkas genom plantorkning, gärna genom att lägga plagget i en handduk. Det gör att plagget inte ändrar form.

Viskos och lyocell
Viskos och lyocell är likt modal regenatfibrer. De båda materialen tillverkas främst genom att utvinna cellulosafibrer ur gran och björk. Skillnaden mellan de två är att tillverkning av lyocell är mer miljövänlig eftersom kemikalierna som används går i ett slutet kretslopp. På samma sätt som modal är viskos och lyocell extra känsliga i blött tillstånd, och bör tvättas och torkas på låg värme och utan mekanisk bearbetning.

Linne och lin
Linfibrer är slitstarka och har lång hållbarhet. Fibrerna är även stela med låg elasticitet vilket gör att plaggen lätt får skrynklor som kan vara svåra att få bort. Linne är vanligt i bland annat handdukar då tyget inte släpper några fibrer ifrån sig som bomull lätt gör. Linneplagg tål höga temperaturer men bör tvättas med tvättmedel utan optiska vitmedel eller blekmedel, eftersom det i kombination med solljus kan bleka plagget. Linne kan torkas på hög värme och sedan strykas eller manglas för att undvika veck, men undvik torktumling eftersom plaggen lätt skrynklas och fibrerna skadas.

Modal
Modal är en regenatfiber, alltså en fiber från naturmaterial som utvinns genom en kemisk process. Jämfört med en annan regenatfiber, viskos, är modal ett mer bomullslikt och mjukare fibermaterial. Alla regenatfibrer tappar mycket styrka i vått tillstånd eftersom framställningsprocessen gör att fibrerna liknar materialet i papper. Vid för hög temperatur i tvättning och torkning kan plaggen gå sönder, så tvätta modal på låg värme och med få övriga plagg i maskinen. Vid torkning kan plaggen dra ihop sig likt linneplagg, det kan åtgärdas genom strykning med ångstrykjärn.

Silke och siden
Silke är en fiber som tillverkas av sekret från silkesfjärilens larvkokong. Silke är namnet på själva fibern, när det sedan görs till ett tyg kallas det siden. Siden är känsligt för svett och kan skadas om det är i kontakt med svett för länge, därför bör plaggen tvättas snart efter användning. Siden är ett känsligt material och vid osäkerhet är kemtvätt att rekommendera. Om du vill tvätta dina sidenplagg hemma bör du inte göra det varmare än 40 grader och gärna genom handtvätt. När det kommer till torkning är det viktigt att plaggen torkas jämnt
eftersom vatten kan skapa fläckar på tyget. Plaggen bör pressas försiktigt för att få ut det mesta av vattnet, och sedan rullas in i en handduk för att få bort det sista. Häng sedan upp plagget, men gör det inomhus då siden är känsligt för solljus.

Polyamid och nylon
Polyamid är mera känt under varumärkesordet nylon och togs fram av den amerikanska armén under andra världskriget för att ersätta hampa och siden i fallskärmar. Snart blev materialet vanligast i strumpbyxor. Materialet kan också spinnas till tjockare fibrer och används då ofta i barnoveraller under namnet bävernylon. Polyamid eller nylon kan tvättas i 40 grader. Barnoveraller och andra plagg i bävernylon behöver inte tvättas efter varje användning utan kan istället torkas hängande och med värme, undvik dock torktumlare.

Gore-Tex
Gore-Tex är förvisso inte en textil fiber utan ett membran som läggs mellan innertyget och yttertyget. Materialets egenskaper gör det populärt i friluftskläder, membranet har porer mellan fibrerna vilket gör det vattentätt samtidigt som porerna är tillräckligt stora för att släppa igenom fukt och luft. Plagg med Gore-Tex bör tvättas i högst 40 grader utan sköljmedel och med flytande tvättmedel, pulver-
tvättmedel kan täppa igen porerna. Centrifugering kan skada plagget. Gore-Tex bör hängtorkas, när plagget är torrt ska det värmebehandlas i 20 minuter i torkskåp, torktumlare eller med strykjärn för att aktivera impregneringen.