fbpx
Tillbaka
Fler nyheter

Oups! Här gick det visst fel…

En olycka kan komma plötsligt, och en röd strumpa kan skapa kaos. Här är några vanliga och ovanliga tvättmissar som svenska folket har delat med sig av, och som vi alla kan känna igen oss i.   Krympta kläder ”Ull tål inte värme särskilt bra och ska varken tvättas eller torkas varmt. Det vet kanske […]

Läs vidare

Klädernas livscykel

Varje klädesplagg gör ett avtryck på miljön och klimatet, från framtagning och tillverkning till distribution och användning. Stora miljövinster kan göras genom att förlänga klädernas livslängd.

Läs vidare

Göra om tvättstugan – tänk på det här

Semestertid är renoveringstid. För en framgångsrik ombyggnation finns det ett par aspekter att ha i åtanke. Nimo reder ut begreppen:

 

Identifiera behov och planera logistiken:

I dag är den ungefärligt genomsnittliga tvättstugan cirka tio kvadratmeter. Mer än tillräckligt för fullt fungerande tvättstuga. För att i så stor utsträckning undvika onödiga framtida komplikationer kan ett bra tips vara att före renovering identifiera vilka exakta behov som finns. Vad är tanken med utrymmet? Behövs strykbordet? Är torkskåpet tillräckligt dimensionerat? Vilken tvättmaskin får vi plats med? I samband med behovsidentifieringen kan du med fördel även planera för en funktionell och ett väl fungerande utrymme. Var placerar vi smutstvätten? Är bänkhöjden optimal och kanske ska vi planera för extra förvaring?

Mät. Mät. Mät:

I samband med att behoven är utmejslade påbörjas nästkommande fas. Hur stort exakt är utrymmet? Vad ryms egentligen under en bänk. Kanske satsa på tvättpelare? Det kan låta simpelt, och i många aspekter är det även det, men innan du bestämmer dig för vilka produkter att satsa på – se till att få rätt dimensioner.

Hantera fukt:

Till skillnad från övriga utrymmen klassas en tvättstuga som så kallat våtutrymme vilket innebär att utrymmet rent tekniskt även bör följa motsvarande byggrekommendationer. Se därför till att prioritera fukttåliga materiallösningar och att både inkludera fuktspärr och fallande golv mot brunnen.

Estetik:

Oavsett material, storlek eller utseende är fortfarande funktion, för de flesta, viktigare före estetik. Med det sagt. Det får gärna se fint. Du kanske inte reflekterat över det men tvättstugan är faktiskt destination för flera timmars vistelse varje år. I dag spenderar en genomsnittligt svensk cirka över 50 timmar om året i utrymmet. Att då spendera ett par extra stunder kring val av färg, möblering och övrig inredning för en av hemmets mest använda platser kan väl värda investerade timmar och minuter.

Läs mer om våra produkter.