fbpx
Tillbaka
Fler nyheter

Ny rapport: Torkskåpet kan inaktivera virus på förskolan

Det klassiska torkskåpet lägger nu till en egenskap som kan komma att gagna förskolornas verksamhet. Värmen i ett torkskåp kan nämligen göra att vissa virus på textilier inte längre är smittsamma. Enligt en studie som RISE genomfört på uppdrag av Nimo kunde man fastställa att med rätt hantering inaktiveras både det vanligt förekommande noroviruset (vinterkräksjuka) och Sars-CoV-2 (corona) av värmen i Nimos torkskåp Easy Dryer 1900.

Läs vidare

Nimo ny partner till Degerfors IF

Allsvenska nykomlingen Degerfors IF har fått ett nytt tillskott. Nu står det nämligen klart att torkskåpstillverkaren Nimo under säsongen 2021 går in som ny samarbetspartner till den anrika fotbollsföreningen. – Degerfors IF har alltid haft stark närvaro i Hova tack vare sin geografiska närhet i kombination med representation genom lokala Hovaspelare vilket gör det här […]

Läs vidare

Vd Karin Kruses första år: Vi står rustade för 2021

Planen var satt. Då kom pandemin. Under sitt inledande år som vd för världens största torkskåpstillverkare har Karins Kruse fått navigera i oförutsägbara globala tider och samtidigt tvingats anpassa sig efter en lugnare lokal mentalitet. Nu ser Nimos vd fram emot ett 2021 med expansioner, digitaliseringar och en fortsatt arbete för en hållbar textilhantering.

Läs vidare

Klädernas livscykel

Varje klädesplagg gör ett avtryck på miljön och klimatet, från framtagning och tillverkning till distribution och användning. Stora miljövinster kan göras genom att förlänga klädernas livslängd.

Kläder i Sverige har idag en genomsnittlig livslängd på 2,3 år. Livslängden påverkas av olika faktorer som materialets kvalitet, hur plagget används och hur det hanteras mellan användning. Om vi tittar på hela livscykelperspektivet för kläder spelar en förlängning av plaggens livslängd en betydande roll för att minska miljöpåverkan.

Bara en skjorta
En skjorta som köps i en affär i Sverige genererar cirka 40 kilo koldioxid i klimatpåverkan under livscykeln, från tillverkning och behandling till transport, tvätt och torkning. Miljöavtrycket blir lägre i takt med antal gånger skjortan används. Exempel: en skjorta som nyttjas tio gånger har en klimatpåverkan på fyra kilo, för en skjorta som används hundra gånger är klimatpåverkan istället 0,4 kilo.

Värdera kläderna
Frågan är hur vi ska sköta kläderna för att få dem att hålla så länge som möjligt. Tork och tvätt står endast för tre procent av den totala miljöpåverkan under ett genomsnittligt plaggs livscykel. Men varje tvätt sliter på plagget och förkortar dess livslängd, och att torktumla sliter mer på plagget än både tvättmomentet och att hängtorka i ett torkskåp eller ett torkställ. Torktumlarens mekaniska bearbetning gör att fibrer från plaggen lossnar då kläderna gnids mot varandra. Även värmen sliter hårt och formen kan gå förlorad.

Tänk transport
Många av oss tänker att transporterna till och från Asien står för en stor del av miljöpåverkan, men frakterna över hela världen står endast för fyra procent av den totala klimatpåverkan av ett plaggs livscykel. Däremot står våra resor till klädbutiken för hela 22 procent. Genom ökad medvetenhet och enkla steg kan vi som konsumenter bidra till att minska miljöpåverkan kopplad till klädkonsumtion – att värdera och vårda varje plagg och på så sätt förlänga deras livslängd i kombination med att tänka på hur vi tar oss till butiken.

 

Varje månad räknas
Genom att förlänga livslängden på ett genomsnittligt klädesplagg med tre månader minskas klimatavtrycket med upp till 10 procent.