fbpx
Tillbaka
Fler nyheter

Välkommen Jimmy Karlsson — ny innesäljare på Nimo

Som innesäljare har jag den dagliga kontakten med våra kunder. Jag tar emot order, hjälper dem vid frågor och gör mitt bästa för att hålla en god relation och hög servicegrad. Jag har även hand om vissa ekonomiska bitar så som fakturering.

Läs vidare

Klädernas livscykel

Varje klädesplagg gör ett avtryck på miljön och klimatet, från framtagning och tillverkning till distribution och användning. Stora miljövinster kan göras genom att förlänga klädernas livslängd.

Kläder i Sverige har idag en genomsnittlig livslängd på 2,3 år. Livslängden påverkas av olika faktorer som materialets kvalitet, hur plagget används och hur det hanteras mellan användning. Om vi tittar på hela livscykelperspektivet för kläder spelar en förlängning av plaggens livslängd en betydande roll för att minska miljöpåverkan.

Bara en skjorta
En skjorta som köps i en affär i Sverige genererar cirka 40 kilo koldioxid i klimatpåverkan under livscykeln, från tillverkning och behandling till transport, tvätt och torkning. Miljöavtrycket blir lägre i takt med antal gånger skjortan används. Exempel: en skjorta som nyttjas tio gånger har en klimatpåverkan på fyra kilo, för en skjorta som används hundra gånger är klimatpåverkan istället 0,4 kilo.

Värdera kläderna
Frågan är hur vi ska sköta kläderna för att få dem att hålla så länge som möjligt. Tork och tvätt står endast för tre procent av den totala miljöpåverkan under ett genomsnittligt plaggs livscykel. Men varje tvätt sliter på plagget och förkortar dess livslängd, och att torktumla sliter mer på plagget än både tvättmomentet och att hängtorka i ett torkskåp eller ett torkställ. Torktumlarens mekaniska bearbetning gör att fibrer från plaggen lossnar då kläderna gnids mot varandra. Även värmen sliter hårt och formen kan gå förlorad.

Tänk transport
Många av oss tänker att transporterna till och från Asien står för en stor del av miljöpåverkan, men frakterna över hela världen står endast för fyra procent av den totala klimatpåverkan av ett plaggs livscykel. Däremot står våra resor till klädbutiken för hela 22 procent. Genom ökad medvetenhet och enkla steg kan vi som konsumenter bidra till att minska miljöpåverkan kopplad till klädkonsumtion – att värdera och vårda varje plagg och på så sätt förlänga deras livslängd i kombination med att tänka på hur vi tar oss till butiken.

 

Varje månad räknas
Genom att förlänga livslängden på ett genomsnittligt klädesplagg med tre månader minskas klimatavtrycket med upp till 10 procent.